torsdag 18 december 2014

Stödinsatser i utbildningen

Det finns nu stödmaterial från skolverket att ladda ner som beskriver hur lärare, övrig skolpersonal och rektorer kan arbeta för att främja en god lärmiljö och för att förebygga svårigheter.

Det handlar om ledning, stimulans och ibland olika former av stöd och anpassningar för att eleverna ska lyckas i sitt lärande och sin personliga utveckling.



Detta material kompletterar en tidigare utgiven publikation: Allmänna råd för arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram.


torsdag 4 december 2014

NCM:s adventskalender

Ni glömmer väl inte NCM:s kalender med en massa bra problem, aktuellt inte minst för oss som haft problemlösning i mtematiklyftet.

http://ncm.gu.se/node/7365


IPad som dokumentkamera

Äntligen har jag en VGA-kabel så jag kan spegla iPaden på projektorn och dels använda de appar mm som jag vill på storbild men som dokumentkamera är det toppen.

Jag kan visa olika elevlösningar direkt och vi kan tillsammans se olika kvalitéer. Jag eller eleverna  kan filma under tiden jag/de löser ett problem och förklarar hur man tänkt. Detta behöver jag ju inte visa på storbild men jag kan filma och ha kvar det.

Läser jag en text och inte vill dra ut papper till alla så kan alla ändå följa med i texten.
Nu saknar jag bara en ställning att klämma fast på bordet men tills vidare så får jag använda den gamla trotjänaren OH-apparaten. :)



Hälsningar
Madeleine

Effektiv matematikundervisning

Effektiv matematikundervisning, det är den vi vill åt och matematikdidaktikern Yvonne Liljekvist har skrivit en avhandling om "Lärande i matematik - om resonemang och matematikuppgifters egenskaper".
Förståelsen måste komma först och färdighetsträningen sen.
Om man låter eleverna upptäcka matematiska samband, strukturer och strategier själva t.ex arean hos en triangel, så kommer de ihåg  det lättare. Även fast eleverna glömmer av en formel så kan de lätt återskapa den för de har förståelse för vad den verkligen betydde.

Det tar längre tid och kräver mer av eleverna men de som gynnas mest är de svagare eleverna.
Att ha genomgångar och att eleverna härmar efter och gör liknande problem är en lösning för stunden men inte säkert för livet. Tyvärr gör vi nog en del snabba lösningar då det är mycket matematikinnehåll eleverna ska möta men vi bör vara medvetna om vikten av att eleverna får upptäcka själva.

– Jag tror att det som hindrar lärarna är att man upplever det som ineffektivt och att man inte använder elevtiden väl.  Man tänker att det är bra om eleverna hinner räkna mycket och det ser ju ut som det flyter på när eleverna sitter med algoritmuppgifterna. Men vi visar att det är tvärtom, att jobba med kreativa uppgifter är att använda tiden väl. säger Yvonne.


Här är en annan artikel som handlar om hur man kan arbeta med elever med specifika matematiksvårigheter.

onsdag 3 december 2014

Plickers - ett responsverktyg. Perfekt för formativ bedömning


Jag har testat Plickers, en app som du laddar ner i din iPad eller mobil och som du sedan kan använda för att scanna av hela klassens svarsalternativ (a, b, c och d eller Sant eller Falskt) i en fråga som du tänkt ut.
Allas svar sparas och du kan få upp klassens svar som ett diagram, vilket är kul för hela klassen att se för naturligtvis vill man ha rätt på frågan.



Så här ser det ut på datorn när man har scannat av korten som eleverna håller upp framför sig i klassrummet. Nr 1 har jag alltså gett till en elev som alltid har det kortet. De håller upp den sidan som visar det svaret de tror är rätt och så trycker jag bara på kameran i Plickersappen och den scannar av alla svar.

Jag har inte svarsalternativen inskrivna just på exemplet för jag visade dem via iPaden på projektorn med en VGA-kabel. (Helt suveränt att kunna spegla iPaden på projektorn. )



Frågorna handlade om elevernas miljötänk och jag tog dem från  Vår energi nu och i framtiden som man kan ladda ner och använda. Jag kan säga att det blev mycket diskussioner om vad man tyckte i de olika frågorna.

Det var verkligen lika enkelt som det såg ut. Det du gör är att skriva ut ett speciellt kort till alla i klassen. Var och en får sitt egna kort som du skrivit in på datorn på
https://www.plickers.com/.  Här tilldelar du kort till de klasser du vill och sen är det upp till dig vilka frågor du vill ha svar på.

Du kan läsa mer här .http://www.skolappar.nu/plickers/ eller så går du bara in på datorn, skriver ut kort, plastar in dem, laddar ner appen, skriver in eleverna och är redo att tänka ut vad du vill ha svar på.

Jag tänker direkt - formativ bedömning! Jag kan utvärdera vilken förståelse eleverna har fått för ett visst begrepp som vi arbetat med t.ex vinklar.
¤ Summan av vinklarna i en triangel är alltid:
a. 90 grader
b 180 grader
c 360 grader
d Det kan man inte veta.

Vilka elever har full koll och vilka har det inte?
Elevernas svar finns kvar i datorn så jag kan gå in och kolla senare.

Jag kan låta eleverna först svara på en fråga och vi kollar av vad klassen tyckte, sedan får eleverna i grupper resonera sina svar. Man ställer frågan igen och eleverna får svara utifrån om de fått nya insikter i vilket svar som är det rätta.

Eleverna kan utvärdera hur säkra de känner sig inom ett visst område enligt en gradering som jag valt. Detta behöver de inte visa för någon utan jag bara scannar av och kan undervisa utifrån detta.

Riktigt bra även fast man inte har 1:1. Du kan använda din egen mobil också.

Mvh Madeleine